23 Mart 2018 Cuma

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'den Açıklama, "dövizlerinizi yönetemiyorsunuz"




Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ülke ekonomisini daha sağlam bir zemine oturta bilmek için reel sektörün döviz konusunda daha tedbirli olmasını istedi.
Reel sektörün döviz yönetip politikalarını beğenmediğini açık bir dille ifade etti. Özelikle büyük şirketlerin bu konuda yetersiz bilgiye sahip olduklarını açıkladı. Bu yüzden reel sektörün dövizle borçlanmasına sınırlandırılma getireceklerini ve iç piyasada yeni bir hareketlenmeyi yerli sermaye harekete geçireceklerinin altını çizdi.


Şimşek, Türk şirketlerinin halka açılma ve halkla bütünleşme noktasında da eksiklerinin olduğunu, farklı bir büyüme hızına giren Türkiye’nin bu günden önlem alınmazsa ileride sıkıntılar çekebileceğini belirti.

Yerel yatırımlara destek vereceklerini, özellikle büyük şirketlerin dışa bağımlı bir yatırım ekonomisine değil ülke içerin deki parasal döngünün hız kazanması yönünde faaliyetler de bulunmalarını istediği anlaşılan konuşmasında, borçların yönetilemediğini belirti.



“Enflasyon karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunlardan biri. En büyük sebebi lirada ki değer kaybı. Sorun reel sektörün döviz borçları. Ne yapacağız? Meşhur ABD Başkanı JF Kennedy’nin lafı var;  “çatıyı güneşliyken tamir etmek lazım.” Şu anda faizler nispeten düşük; ekonomiler büyüyor ama yağmur yağacak. Bunlar için tedbir alıyoruz. Döviz borçlanmaya sınır getireceğiz; Kobi’lerde yaptık. Büyükler yönete bildiklerini söylüyorlar ama görüyörüz yönetemiyorlar; tedbir alacağız. Maalesef yatırımlarda inşaatın payı çok yüksek. Artık inşaata yatırım yapan yatırımcılardan, Ar-Ge’ye, teknolojiye yatırım yapmalarını istiyoruz; inşaattan kazandıklarını imalata yatırsınlar. Vergi tabanımız dar,genişletmemiz lazım. Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi kast ediyorum. Sermaye piyasaları gelişmeden artık bu hızla devam edemeyiz; şuan şartlar elverişli henüz yağmur yok. Şirketlerinizi halka açın. Biz ne gerekiyorsa her türlü desteği vereceğiz. Çünkü amacımız tabana yayılmış bir sermaye ile bu işi götürmek. Bankalara çağrım. Hepinizin bir aracı kuruluşu var. Ama neden yatırım bankası kurmuyorsunuz? Mevduata dayalı yatırım bankası kurun. Startuplara yatırım yapın. Geleneksel sektörlerde kar payı düştü. Gelecek vadeden şirketlere daha çok kaynak verelim.”

Şimşek’ın yapmış olduğu konuşmadan anlaşılan o ki; evin resi evi geçindiremiyor. Ülkenin büyük şirketlerini evin reisi konumuna koyduğu göze çarpan konuşmasında, aslında imkan ve olanakların yeterli fakat yönlendirmenin yanlış olduğunu. Bu yanlışın sonucu karşılaşılacak olan sıkıntınınsa sadece şirketleri değil her kesi etkileyeceği aşikârdır.

Şimşek’in bu tavrı karşısında ki tepkileri özellikle büyük şirketler tarafından nasıl karşılanacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.





Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'den Açıklama, "dövizlerinizi yönetemiyorsunuz"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ülke ekonomisini daha sağlam bir zemine oturta bilmek için reel sektörün döviz konusunda daha te...